dissabte, 9 de març del 2019

TASTET DE DANSES DEL MÓN

TASTET DE DANSES DEL MÓN


El món és ple de danses. La gent ballava i actualment continuem fent-ho, però per què ho féien i/o ho fem? Per passar-nos-ho bé simplement? O els nostres cossos es belluguen amb la finalitat de transmetre algun missatge?

En aquest taller, hem procurat fer referència a algunes de les danses que es ballen arreu del món. A cada sessió es va treballar una dansa corresponent a un continent diferent**. L'estructura de les sessions era idèntica però ja veureu que la representació i els motius de cada dansa eren completament dispars.

Així doncs passem a detallar l'evolució de la sessió. Tot comença asseguts en rotllana a terra i parant especial atenció a l'àudio d'una dansa que s'escolta. A  partir d'aquí fem volar l'imaginari i comentem el que ens desperta o suggereix aquella música que estem escoltant. A la conversa surt de de tot: els instruments que creiem que estem escoltant, el possible vestuari, el color que deuen tenir els ballarins, de quin lloc del món deu ser aquella música, com es deu ballar, ho provem...

Fetes les nostres hipòtesis, passem a la visualització del vídeo de la dansa que estàvem escoltant. I comprovem si és el que havíem dit, s'assembla, no té res a veure o ens ha despistat completament. Seguidament coneixem el nom propi de la dansa i amb l'ajut del globus terraqüi, ubiquem la dansa en el seu país d'origen.

Per acabar de contextualitzar la dansa, s'ens porposa esbrinar el perquè aquest grup de persones ballen d'aquesta manera. Potser ens estan intentant dir alguna cosa? Contrastem les nostres idees amb el que se'ns explica. 

Al final ens surt un taller on tenim danses que: 1) invoquen a la pluja per poder assegurar una collita pròspera (Dansa de la pluja, Amèrica); 2) l'utilitzaven per atreure la fortuna i la sort (Dansa del drac, Àsia); 3) evolució moderna de la comunicació que establien els treballadors de les mines al no poder-se parlar entre ells i utilitzar una sèrie de ritmes amb els peus (Gumboot, Sudàfrica); i 4) la darrera era una dansa que servia per intimidar l'eniemic abans de la guerra i que a l'actualitat l'utilitza l'equip de rugby "All Blacks" per presentar-se als seus rivals (dansa maori: Haka, Nova Zelanda).

 
 

Escoltada, vista i sentida en pròpia pell la necessitat en cada cas... Ja podem començar a moure'ns!! A l'aula intentem aprendre o simular alguns dels moviments de la dansa i enregistrem alguns àudios necessaris. I a l'exterior proposat fem les gravacions pertinents amb els instruments necessaris i l'atretzo pertinent. Abans de donar per acabat el taller, ens mirem què tal ens ha sortit.

I ara sí quesí, voleu veure els nostres vídeos? Si pareu atenció perquè també escoltareu alguns sons gravats per nosaltres.



**El continent europeu és l'únic al que no es va fer referència perquè (tal i com es va comentar al taller) els dos darrers anys l'alumnat havia participat en l'activitat "Dansem" que s'organitza a nivell de municipis propers a la zona i ja es van estar treballant danses europees.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada